سیستم انتقال قدرت ماشین چیست؟ مزایا و معایب آن

سیستم انتقال قدرت ماشین چیست؟ مزایا و معایب آن
  • 6 تیر 1402
  • 14 بازدید
  • بدون نظر

سیستم انتقال قدرت ماشین چیست؟ مزایا و معایب آن

سیستم انتقال قدرت خودرو (Transmission) شامل تمامی قطعات و سیستم‌های مسئول انتقال نیروی موتور به چرخ‌های خودرو است. در این سیستم، گشتاور و سرعت موتور از طریق یک جعبه دنده و سیستم‌های مرتبط به دنباله از یک شفت به شفت دیگر منتقل می‌شود تا نهایتاً به چرخ‌های خودرو منتقل شود.

سیستم انتقال قدرت خودرو شامل چندین قطعه‌ی کلیدی است که شامل جعبه دنده، کلاچ، شافت انتقال، دیفرانسیل و محورهای چرخ است. جعبه دنده برای تغییر نسبت دور موتور

به چرخ‌های خودرو استفاده می‌شود و کلاچ برای جدا کردن نیروی موتور از گیربکس در هنگام تغییر دنده استفاده می‌شود.

شافت انتقال نیروی موتور را به جعبه دنده منتقل می‌کند و دیفرانسیل میان محورهای چرخ جهت تقسیم نیرو به چرخ‌ها استفاده می‌شود.

توجه داشته باشید که سیستم انتقال قدرت خودرو در انواع مختلفی از جمله دستی، اتوماتیک و نیمه‌اتوماتیک در دسترس است.

همچنین، برخی خودروها از سیستم انتقال قدرت الکتریکی استفاده می‌کنند که کاربردی بسیار مشابه با سیستم‌های انتقال قدرت سوختی دارد.

بررسی سیستم انتقال  قدرت خودرو:

این ویژگی خودرو به عنوان قسمتی از سیستم پیشرانه خودرو، مسئولیت انتقال گشتاور ایجاد شده توسط موتور را به چرخ های خودرو بر عهده دارد.

سیستم انتقال قدرت خودرو شامل چندین قطعه و ماشین آلات است که با یکدیگر تعامل دارند تا گشتاور موتور به چرخ های خودرو منتقل شود.

سیستم انتقال قدرت خودرو شامل دو بخش اصلی، یعنی جعبه دنده و دیفرانسیل است. در جعبه دنده، نسبت گیربکس به گشتاور موتور تغییر داده می شود

و در نتیجه چرخ های خودرو به میزان مطلوبی چرخش می کنند. در دیفرانسیل، گشتاور از محور جلو به محور عقب (یا بالعکس) منتقل می شود.

به طور کلی، عملکرد صحیح سیستم انتقال قدرت خودرو بسیار مهم است. هر گونه نقص در سیستم انتقال قدرت می تواند

باعث کاهش کارایی خودرو، خرابی و حتی عدم قابلیت استفاده آن شود. بنابراین، مراقبت و نگهداری صحیح این سیستم بسیار حائز اهمیت است.

انواع سیستم انتقال  قدرت ماشین:

انواع سیستم انتقال قدرت خودرو به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند: سیستم‌های انتقال قدرت روی محور جلو (Front Wheel Drive) و سیستم‌های انتقال قدرت روی

محور عقب (Rear Wheel Drive). در ضمن، بعضی از خودروها دارای سیستم‌های انتقال قدرت 4 چرخ هستند که به آن‌ها سیستم‌های انتقال قدرت سه نقطه‌ای (Four-wheel drive) گفته می‌شود.

سیستم انتقال قدرت روی محور جلو:

در این سیستم، گشتاور موتور از طریق جعبه دنده به چرخ های جلو منتقل می‌شود. این نوع سیستم انتقال قدرت برای خودروهای کوچک و سبک و با امکانات بالای شهری مناسب است.

سیستم انتقال قدرت روی محور عقب:

در این سیستم، گشتاور موتور از طریق جعبه دنده به محور عقب و سپس به چرخ های خودرو منتقل می‌شود. این نوع سیستم انتقال قدرت

برای خودروهایی با وزن برابر توزیع شده بین جلو و عقب و برای رانندگی در جاده‌های با حالتی بیشتر از مسافت خطی مناسب است.

سیستم انتقال قدرت سه نقطه‌ای:

سیستم انتقال قدرت سه نقطه‌ای، گزینه‌ای برای خودروهایی است که برای رانندگی در آب و هوای نامساعد و غیرمناسب مناسب هستند.

این نوع سیستم انتقال قدرت معمولاً در خودروهای سنگین و قدرتمند استفاده می‌شود.

همچنین، با توجه به نوع جعبه دنده، سیستم انتقال قدرت خودرو به دو دسته دنده دستی (Manual) و دنده اتوماتیک (Automatic) تقسیم می‌شوند.

مزایای سیستم انتقال قدرت خودرو:

سیستم انتقال قدرت خودرو، بخش مهمی از سیستم پیشرانه خودرو است که در کل عملکرد خودرو را تحت تأثیر قرار می‌دهد. برخی از مزایای سیستم انتقال قدرت خودرو عبارتند از:

1- بهبود کارایی خودرو:

با داشتن سیستم انتقال قدرت مناسب، گشتاور موتور به صورت بهینه به چرخ های خودرو منتقل شده و کارایی خودرو بطور قابل توجهی بهبود می‌یابد.

2- کنترل بهتر خودرو:

سیستم انتقال قدرت مناسب، باعث بهبود کنترل خودرو در حین رانندگی می‌شود و راننده قادر است به صورت بهتری بر روی خودرو کنترل داشته باشد.

3- افزایش عمر مفید خودرو:

با داشتن سیستم انتقال قدرت مناسب، فشار بر روی بخش‌های مختلف پیشرانه کمتر می‌شود و این باعث افزایش عمر مفید خودرو می‌شود.

4- کاهش مصرف سوخت:

با داشتن سیستم انتقال قدرت مناسب، بهره وری سوخت به صورت بهینه تر می‌شود و مصرف سوخت در خودرو کاهش می‌یابد.

5- حرکت پایدارتر:

در سیستم‌های انتقال قدرت چهار چرخ، توانایی رانندگی در شرایط جاده‌های نامساعد به دلیل حرکت پایدارتر بهبود می‌یابد.

بنابراین، سیستم انتقال قدرت خودرو باعث بهبود کارایی و کنترل خودرو می‌شود، به عمرمفید خودرو کمک می‌کند و مصرف سوخت را کاهش می‌دهد.

علائم و خرابی سیستم انتقال قدرت ماشین:

علائم و خرابی سیستم انتقال قدرت خودرو می‌تواند به شدت تأثیر گذار بر کارایی و عملکرد خودرو باشد. برخی از نشانه‌ها و خرابی‌های ممکن در سیستم انتقال قدرت خودرو عبارتند از:

1- صدای عجیب از جعبه دنده:

این صدا ممکن است نشانه یک مشکل در جعبه دنده یا در سیستم انتقال قدرت باشد.

2- لرزش و لغزش در خودرو:

اگر خودرو در حالت حرکت، لرزش یا لغزش دارد، این می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات در سیستم انتقال قدرت باشد.

3- تأخیر در جابجایی:

اگر خودرو در زمان شفت کردن به تأخیر بیفتد یا برای شفت کردن زمان بیشتری نیاز داشته باشد، ممکن است نشانه‌ای از مشکل در جعبه دنده باشد.

4- سختی در تغییر دنده:

اگر تغییر دنده در خودرو به صورت سخت و دشوار انجام شود، این ممکن است نشانه‌ای از مشکل در جعبه دنده باشد.

5- نشت روغن:

نشت روغن از جعبه دنده یا دیفرانسیل می‌تواند نشانه‌ای از مشکل در سیستم انتقال قدرت باشد.

6- عملکرد غیرقابل پیش‌بینی:

در برخی موارد، خودرو ممکن است در حالت شفت کردن یا حرکت در جاده، عملکردی غیرقابل پیش‌بینی داشته باشد که ممکن است نشانه‌ای از مشکلات در سیستم انتقال قدرت باشد.

با توجه به این نشانه‌ها، اگر شما به هر نوع خرابی در سیستم انتقال قدرت خودرو شک می‌کنید، بهتر است به یک تکنسین خودرو مراجعه کنید تا مشکل را تشخیص و رفع کند.

وظیفه سیستم انتقال  قدرت در ماشین چیست؟

سیستم انتقال قدرت یا پیشرانه در خودرو، مسئولیت انتقال گشتاور تولید شده توسط موتور را به چرخ‌های خودرو دارد. با توجه به نوع سیستم انتقال قدرت،

این پیشرانه می‌تواند بر روی محور جلو (Front Wheel Drive)، محور عقب (Rear Wheel Drive) و یا هر دو محور به صورت همزمان (Four-wheel drive) عمل کند.

وظایف سیستم انتقال قدرت در خودرو شامل موارد زیر است:

1- انتقال گشتاور:

سیستم انتقال قدرت به دو بخش اصلی، جعبه دنده و دیفرانسیل تقسیم می‌شود. در جعبه دنده، نسبت گیربکس به گشتاور موتور تغییر داده می‌شود و سپس این گشتاور به دیفرانسیل منتقل می‌شود تا به چرخ‌های خودرو منتقل شود.

2- کنترل حرکت:

سیستم انتقال قدرت در برخی موارد، نیاز به تنظیم گشتاور و کنترل حرکت خودرو دارد. این کنترل حرکت شامل قابلیت‌هایی مانند کنترل استحکام رانندگی و کنترل ضریب اصطکاک لاستیک با سطح جاده است.

3- تنظیم سرعت:

سیستم انتقال قدرت توسط دنده‌های گیربکس می‌تواند سرعت خودرو را تنظیم کند. بر اساس نوع سیستم، این تغییر سرعت می‌تواند به صورت دستی یا اتوماتیک باشد.

4- کاهش سر و صدا:

با تنظیم مناسب سیستم انتقال قدرت، می‌توان سر و صدای اضافی در خودرو را کاهش داد و همچنین نیز از کاهش لرزش در خودرو نیز برخوردار شد.

به طور کلی، سیستم انتقال قدرت در ماشین مسئولیت انتقال گشتاور تولید شده توسط موتور به چرخ‌های خودرو را دارد و باعث بهبود کارایی، کنترل حرکت، تنظیم سرعت و کاهش سر و صدا در خودرو می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان